https://jacup.com/
Copyright 2018 - Custom text here

Orosháza jelesei

Kiemelkedő életpályák – Orosháza Jelesei 

 

Az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium mindig nagy hangsúlyt fektetett az értékeire és különös tisztelettel tekint az értékeket hordozókra. Az intézmény 1933-as megalakulása óta számos országosan elismert és világhírű tudós, művész, gazdasági és közéleti szakember végzett, illetve tanított az iskolánkban. Az Orosháza Jelesei DVD-sorozat ezeket a Táncsics Mihály Gimnáziumhoz köthető, hazánkban és nemzetközileg is elismert, kiemelkedő életpályát befutott személyiségeket kívánja bemutatni. A Vinculum Közhasznú Egyesület gondozza ezt a különleges innovációt. A felvételeket és a digitális munkálatokat az iskola tanstúdiója, a Táncsics Stúdió végzi. A sorozat első része 2009-ben jelent meg, és azóta is folyamatosan bővül, jelenleg 7 részből áll.

Dr. Kaáli Nagy Géza István (Dr. Steven G. Kaali)

A világhírű orvosprofesszort, „Orosháza diplomatáját", az alma mater egyik legnagyobb mecénását mutatja be a DVD. Dr. Kaáli Gáza nevéhez 11 amerikai szabadalom és több mint 150 tudományos közlemény fűződik. A világ egyik legelismertebb és legnagyobb tapasztalatokkal rendelkező lombikbébi intézményrendszerének, a Kaáli Intézetnek megálmodója és tulajdonosa.

 

Mátrai (Magna) Sándor

A második kötet egy világhírű labdarúgót, az orosházi Kinizsi, és a Ferencváros legendás játékosát mutatja be. Mátrai Sándor a Ferencvárossal háromszor volt magyar bajnok, és tagja volt az 1964-ben EB 3. helyezett magyar válogatottnak. A Helsinki Olimpián a 4X100-as váltó tartalékaként vett részt.

 

Szokolay Sándor

A Kossuth-díjas zeneszerzőt, Szokolay Sándort mutatja be a DVD-sorozat harmadik része. A filmben megszólalnak egykori osztálytársak, tanárok, orosházi barátok, rokonok. Az ő visszaemlékezésük rajzolja ki Szokolay Sándor mélységesen humánus emberi és színes művészi alakját.

 

 Dr. Hajdú Mihály

A kötet a kitűnő nyelvészprofesszort, az MTA doktorát, Hajdú Mihályt mutatja be. Munkásságát számtalanszor méltatták már. Ez a film az orosházi rokonok, barátok munkatársak, tanítványok emlékeit felidézve tiszteleg a tanyavilágból a nemzetközi elismerésig jutott Hajdú Mihály munkássága és emléke előtt.

 

Koszorús Oszkár

Koszorús Oszkárt mutatja be ez a kötet, Orosháza helytörténészét, a város díszpolgárát. Nevét Orosházán mindenki ismeri, évekig volt könyvtáros, majd később negyven évig vezette fogalommá vált könyvesboltját. Folyamatosan kutatja városunk történetét, nála többet kevesen tudnak Orosházáról, az itt élő emberekről.

 

Mihály Gábor

A kötet a neves szobrászművészt, a Munkácsy-díjas Mihály Gábort mutatja be. A felvételen beszél gyermekkoráról, a Táncsicsban töltött évekről, hogyan lett a csanádapácai kisdiákból a NOB elnökének szobrot készítő művész.

 

Kovács Gábor

A kötet a neves bankárt, üzletembert, műgyűjtőt és filantrópot, a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett Kovács Gábort mutatja be. A filmben Kovács Gábor mesél életének főbb állomásairól, és megszólalnak egykori tanárai és jelenlegi barátai is.

 

 

Aktualitások

Köszönjük, hogy adója 1 százalékával támogatja egyesületünket!
Adószám: 18391228-1-04

Világjárók Klubja

Helye: Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és
Kollégium kollégiumi társalgója
Előadások ideje - Előadó – előadás címe
 2018. október 17. (szerda) 15.00: Dr. Karancsi Zoltán -
Természetvédelem az USA-ban
 20019. február 20. (szerda) 15.00: Dr. Blahó János – Barangolás
az édenkertben

Kutató TANÁRaink

2018. november 21. 15:00

A fenntartható jövő 2.

előadó: Dr. Blahó János

 

2018. december 12. 15:00

Tanítsunk filmmel - A film felhasználási lehetősége az iskolában

előadó: Csányi László

 
2019. február 13. 15:00
A virtuális és a kiterjesztett valóság lehetősége az oktatásban
előadó: Csányi László
 
2019. március 27. 15:00
Matuska Szilveszter merényletének orosházi hatásai
előadó: Erostyák Zoltán

TörténÉSZ-klub

Helye: Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és
Kollégium kollégiumi társalgója
Előadások ideje - Előadó – előadás címe
 2018. december 5. (szerda) 15.00: Rózsa Zoltán - Árpád-kori
Orosháza régészeti emlékei
 2019. március 13. (szerda) 15.00: Makuláné Gulicska Valéria -
Kossuth nyomában

f t g m

Öregdiák oldalak

Tablókereső

Öregdiák oldal

Táncsics 80 év

Hírek

Kapcsolat